Veel mensen drinken weleens een glas wijn, scrollen op social media of gaan een keer naar het casino. Maar waarom raakt de één verslaafd en de ander niet? Waar ligt de grens tussen gewoonte en verslaving?
Verslaving ontstaat niet ineens, het sluipt erin. Wat begint als een gewoonte kan langzaam veranderen in iets waar je de controle over verliest. Hoe vaker je een prikkel ervaart, hoe sterker de drang wordt en hoe moeilijker het wordt om te stoppen.
Verslaving is een proces waarin je ongemerkt steeds vaker herhaalt wat een kortstondig goed gevoel geeft.
Regelmaat en frequentie maken een handeling steeds belangrijker, totdat het een noodzaak wordt. Je kiest er niet bewust voor, maar belandt in een cyclus waar je moeilijk uitkomt.
Op een gegeven moment verdwijnt de controle en wordt het een patroon dat je, ondanks de negatieve gevolgen, niet meer kunt doorbreken. Werkproblemen, relatieproblemen, financiële zorgen... De signalen zijn vaak eerder zichtbaar voor de omgeving dan voor de persoon zelf.
Inzicht is een belangrijk onderdeel van herstel.
Hoe ontstaan patronen? Wanneer wordt je gewoonte een verslaving? En hoe kun je het tij keren?
Net zoals gewoontes worden opgebouwd, kunnen ze ook worden doorbroken. Bewustwording is de eerste stap. Daarna helpt het om obstakels in te bouwen: minder beschikbaarheid, andere gewoontes, en alternatieve manieren om voldoening te ervaren. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken.
Verslaving is een complex proces waarin biologische, psychologische en sociale factoren samenkomen. Herstel vraagt om begeleiding, steun en meestal ook professionele hulp.
Heb jij of iemand in je omgeving hulp nodig bij verslavingsherstel en re-integratie? Wij bieden ondersteuning om weer grip te krijgen op werk en leven. Neem gerust contact met ons op.