10 juli 2024

Verslaving of middelengebruik?

"Wat is eigenlijk het verschil tussen verslaving en middelengebruik? En wanneer ben je verslaafd? Als ik regelmatig drink maar er geen last van heb, ben ik dan een alcoholist? En waarom kan ik niet blowen tijdens het werk, het voelt voor mij bijna hetzelfde als een sigaret?"

Dit zijn zomaar wat vragen en onderwerpen die ter sprake komen tijdens gesprekken met werkgevers of managers wanneer ik namens Ruischcoaching, recovery en re-integratie bij een organisatie ben om middelengebruik en verslaving op de werkvloer bespreekbaar te maken. Het zijn vragen die werknemers stellen en waar werkgevers of managers soms moeilijk antwoord op kunnen geven. Want wat is precies het verschil tussen verslaving en middelengebruik? En als je ogenschijnlijk geen problemen of last ervaart door je alcohol- of drugsgebruik, ben je dan verslaafd?

Wat betekent het eigenlijk om ‘last’ te hebben van je gebruik? Moet het zover gaan dat het een impact heeft op je leven, dat je een gevaar vormt voor jezelf en anderen door bijvoorbeeld dronken achter het stuur te zitten? Of is het wakker houden van je partner last genoeg, omdat je door dat ene drankje te vaak – te veel, zo gaat snurken dat het voor de ander lijkt alsof je een heel bos aan het omzagen bent?

Vrijblijvende casusbespreking

Dit soort gesprekken gaan wij graag aan met mensen die deze of andere vragen hebben. We doen dit tijdens casusbesprekingen wanneer werkgevers of managers een vraag hebben of een casus willen voorleggen om te bepalen of en welke vervolgstappen nodig zijn en om risico’s van de situatie te bespreken. Het is belangrijk om deze kwesties openlijk en eerlijk te bespreken om zo een beter begrip te krijgen van de impact van middelengebruik op zowel de individuele werknemer als op de werkvloer als geheel.

Daarnaast krijgen we steeds vaker de vraag naar bewustwordingsprogramma’s en preventieve trainingen. Hier zijn we heel blij mee, want echt, we helpen liever bij het voorkomen dan bij het genezen. Het doel van deze programma’s is om werknemers te informeren over de risico’s van middelengebruik, hen te helpen gezonde keuzes te maken, en een ondersteunende omgeving te creëren waarin zij zich veilig voelen om hulp te zoeken als dat nodig is.

Mocht het toch zover komen dat er sprake is van verslaving, dan staan we klaar voor de weg van re-integratie en ondersteuning bij herstel van verslaving op de werkvloer. Zonder wachtlijsten!