19 juni 2024

Succesvolle re-integratie

Bij Ruischcoaching, recovery en re-integratie zien we de uitdagingen die mensen tegenkomen bij hun terugkeer naar de werkvloer, na herstel van verslaving. Het is een complexe reis die zorgvuldige begeleiding en ondersteuning vereist, zowel vanuit de werknemer als vanuit de professionele omgeving.

Verslaving kan een significante impact hebben op iemands werkende leven, maar herstel en re-integratie is zeker mogelijk met de juiste ondersteuning. Samen met de werknemer, werkgever, HR en zonodig bedrijfsarts stellen we een re-integratieplan op. Flexibele werktijden en aangepaste taken kunnen daarbij helpen om weer in het ritme te komen terwijl er tegelijkertijd ruimte is voor het herstelproces middels behandeling en coaching.

Terugkeer kan een behoorlijke indruk maken op de persoon die in herstel is maar ook op het team, de managers of werkgevers. Daarom vinden wij een open houding en communicatie een zeer belangrijk onderdeel tijdens de re-integratie. Begrip en inzicht in elkaar kan bijdragen aan het herstelproces en een succesvolle terugkeer.

Multidisciplinaire benadering

Dit vraagt om een multidisciplinaire benadering, waarbij we samenwerken met werkgevers en andere betrokkenen om een ondersteunende werkomgeving te creëren. Door stigma's te doorbreken en begrip en inzicht te bevorderen, dragen we bij aan een inclusieve werkcultuur voor alle medewerkers. Dit doen we onder andere door het bieden van persoonlijk en op maat gemaakte coaching aan de werknemer. Ook kunnen we de organisatie ondersteunen met training, bewustwordingsprogramma’s en voorlichting.