We hebben met regelmaat pittige gesprekken gehad

In 2017 gooide Jochem (47) een kop koffie naar een collega en daarmee was het klaar. Hij en de stichting waar hij voor werkte namen afscheid van elkaar. ‘Ik had een erg kort lontje, daarnaast sliep ik slecht, had ik vrijwel altijd hoofdpijn, was ik achterdochtig en maakte ik ook met andere mensen ruzie. Enige tijd later heb ik me aangemeld bij een verslavingskliniek. Ik had een gokverslaving, een burn-out en ADHD.
Op mijn dertiende gokte ik voor het eerst. Mijn ouders waren net gescheiden, er was weinig ouderlijk gezag en er was veel contant geld in huis. Mijn moeder was ondernemer en er was altijd veel geld in huis. Ik was een agressief jongetje en werd van vijf scholen gestuurd. Ik hing een beetje met de boys rond en speelde veel op de gokautomaten in snackbars en speelhallen. Ik gokte veel want ik had geld. Daar kon ik niet onbeperkt gebruik van maken, zodat ik al snel in de kleine criminaliteit terecht kwam. Winkeldiefstal, autoradiootjes jatten, dingetjes verkopen als parfum, condooms en poloshirts. Het geld dat ik daarmee verdiende, vergokte ik of ik kocht er weer andere spullen van. Toen ik 17 was, jatte ik een auto waar ik maanden mee rond reed. Ik had geen rijbewijs maar reed er overal mee naartoe. Uiteindelijk hield de politie mij aan. De rechter vond dat ik genoeg op mijn kerfstok had en gaf me vier maanden jeugddetentie. Daarna moest ik naar een half open internaat in Lochem. Gek genoeg had ik het daar wel naar mijn zin. Het was een heerlijke plek.

Werk-fit traject
Na die tijd ben ik weer bij mijn moeder gaan wonen, naar school gegaan en mijn diploma gehaald. Ik ontmoette mijn zakelijke partners en samen organiseerden wij feesten, barbecues met graffiti en dans. In 2008 is daar een stichting uit ontstaan. Al die jaren ben ik blijven gokken aan de gokkasten. Ik verloor een paar duizend euro per maand. Ik loog naar anderen en naar mezelf. Dat resulteerde vijf jaar geleden in de opname in de kliniek. Daar heb ik in totaal drie maanden gezeten. Na die opname heb ik een tijdje vrijwilligerswerk in Frankrijk gedaan. Direct daarna heb ik me aangemeld bij Ruischcoaching. Samen met coach Iwan heb ik het werk-fit traject gedaan. Dat duurde een jaar. Ik vond dat een toptraject. Het heeft mij op weg geholpen naar waar ik nu ben. Ik heb van Iwan veel handvatten gekregen en daarbij speelde zijn ervaringsdeskundigheid een grote rol.

Grote mate van zelfkennis
Nu ben ik beleidsmedewerker bij een drietal stichtingen waarbij ik me op het aanvragen van subsidie en op de meerjarige visie richt. Ik geef graffiti workshops en ik maak muurschilderingen. Ik was zo tevreden dat ik zelf sessies heb ingekocht bij Ruischcoaching. Ik ben nu 19 maanden gokvrij, heb een relatie en heb mijn leven weer prima op de rit.’ Loopbaan- en herstelcoach Iwan is ook bijzonder tevreden over het driejarig traject dat hij samen met Jochem heeft doorlopen. ‘Er is een mooie verbinding ontstaan tussen Jochem en mij. We zijn ongeveer even oud en ik ben ervaringsdeskundig. Juist vanuit die ervaringsdeskundigheid kon Jochem zich overgeven. We hebben met regelmaat pittige gesprekken gehad. Drie jaar geleden kwam hij helemaal stuk binnen. Alles wat fout ging, lag aan de buitenwereld. Maar Jochem stond al die tijd open voor suggesties en coaching. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in dat waar hij nu staat. Hij is zelfstandig ondernemer met een grote mate van zelfkennis en gewapend voor zaken die mis kunnen gaan. Met een stabiel inkomen bovendien. Ik ben bijzonder trots op hem.’