Afgelopen week, 24 februari, hebben we onze kennis gedeeld over dit onderwerp met 60 professionals van het UWV. Manja Kamman vertelde dat er in Nederland naar schatting meer dan 200.000 mensen met een eetstoornis zijn. Wachtlijsten voor behandelingen nemen momenteel behoorlijk toe. Vaak houden mensen met een eetstoornis hun ziekte jarenlang geheim. Zij melden zich uiteindelijk ziek met andere klachten. Je kunt degene met een stoornis niet herkennen aan dik of dun. De meeste mensen met een stoornis hebben een normaal uiterlijk.

 

Een eetprobleem gaat in essentie niet over eten. Een behandeling gericht op eetpatronen en leefstijl ondermijnt daarom vaak het zelfvertrouwen. Er is bij deze groep geen probleem t.a.v. wilskracht. De fixatie m.b.t. eten is een strategie om iets niet te willen ervaren, een afleidingsmanoeuvre van dieperliggende gevoelens.

Manja vertelt over de aanpak, ze probeert het probleemgedrag los te weken van het gezonde zelf. Samen met iemand gaat ze op zoek naar unieke drijfveren en verlangens, naar acceptatie, naar het werkelijke zelf. (natuurlijk kan het niet in 3 regels samengevat worden) En natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan eten, maar nooit als focus.

Claudia vertelde vervolgens hoe ze door haar eetverslaving alles verloor wat haar lief was. En hoe  dankbaar ze nu is met het leven dat ze leidt.

Al met al was het weer een boeiend uur.

Volgende keer zal coach Iwan, samen met zijn cliënt, op 7 april, van 9 en 10 vertellen over het proces dat zij doorlopen hebben. De cliënt was in aanvang in actieve verslaving, momenteel is hij deelnemer op de arbeidsmarkt. Als arbeidsdeskundige kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op 14 april, van 9 en 10 hebben we voor andere geïnteresseerden, zoals HR- managers en leidinggevenden, de mogelijkheid om zich te verdiepen in de dynamiek van verslaving op de werkvloer.

Als we open leren spreken over deze ziekte, maken we het pad van herstel voor anderen toegankelijker. Deel daarom deze uitnodiging met anderen!

Privacyverklaring | Cookiebeleid | Sitemap

Top